
Namdal Næringsforening tok ordet i kommunestyret: - Viktig satsing på velkomsttilbud og integrering
Hvorfor er velkomsttilbud og integrering så viktig?
Prosjektet "Velkomsttilbud og Integrering" har som mål å redusere fraflytting, tilpasse arbeidsmarkedet og skape et mer inkluderende samfunn. Vi delte fem hovedpunkter som er avgjørende for å lykkes:
-
Bevaring av kompetanse: Vi ser at høyt kvalifiserte personer forlater regionen på grunn av manglende mottaksstruktur. Namdal Næringsforening jobber for å motvirke dette, slik at bedrifter kan dra nytte av deres kompetanse.
-
Kobling av kompetanse og behov: Ved å synliggjøre innvandrernes ferdigheter kan vi koble dem med næringslivets behov. Særlig er det viktig å finne arbeid til "nr. 2" i en familie for å sikre langsiktig bosetting og stabilitet.
-
Familievennlig infrastruktur: Barnehageplasser er essensielle for at tilflyttende familier skal kunne delta i arbeidslivet. Uten tilgang til barnehage må ofte den ene parten utsette jobbstart, noe som kan føre til unødig tap av viktig arbeidskraft.
-
Samarbeid for et inkluderende samfunn: Et solid velkomsttilbud er avgjørende for rask og vellykket integrering. Samarbeid mellom kommunen, næringslivet og andre aktører er nøkkelen til å lykkes.
-
Tilgjengelig informasjon: Lett tilgjengelig og oppdatert informasjon om Namsos og Namdalen er viktig for å hjelpe både eksisterende og nye innbyggere med å finne seg til rette.
Sterkt samarbeid med Namsos kommune og regionrådet
Vi er glade for å kunne meddele at både regionrådet og Namsos kommune har valgt å engasjere seg aktivt i dette prosjektet. Namsos kommune deltar i styringsgruppen med to representanter: Ann Evy Duun, kommunalsjef for kultur og integrering, og Ann Kristin Melgård, kommunalsjef for personal og organisasjon. Regionrådet bidrar med et regionalt perspektiv som sikrer at prosjektet kan tilpasses hele Namdalen.
Prosjektet bygger på en nasjonal veileder med lokal tilpasning og fokuserer på konkrete tiltak som norskopplæring (også for partnere), arbeidsportal, mentorordninger og informasjonssystemer. Andre kommuner i Namdalen er velkomne til å koble seg på gjennom en referansegruppe.
Virkelige utfordringer – ekte løsninger
I vårt innlegg delte vi konkrete eksempler på utfordringer som mange tilflyttere møter:
-
En lege som flytter til Namsos for å jobbe på sykehuset må utsette jobbstart på grunn av manglende barnehageplass. Dette påfører arbeidsgiver store kostnader for vikarer.
-
En høyt utdannet partner med internasjonal erfaring, mestrer norsk skriftlig og muntlig, får ikke jobb i Namsos og vurderer å flytte. Hvordan kan vi bedre utnytte denne typen kompetanse?
Ved å etablere et velkomstteam kan vi få tak i, beholde og utnytte den kompetansen som allerede er i regionen.
Namdal Næringsforening fortsetter å arbeide målrettet for å skape gode rammer for våre medlemmer og for å bygge en inkluderende og attraktiv region for alle. Vi ser frem til å fortsette dette viktige samarbeidet og inviterer flere kommuner og aktører til å bli med på denne satsingen.
Prosjektet finansieres av Trøndelag Fylkeskommune. Næringsforeningen i Trodheim, Innherred Næringsforening og Blått Komeptansesenter på Frøya/Hitra deltar i samme prosjekt og jobber for at Trøndelag skal bli et attraktivt sted å bo.